Sunday, May 25, 2014

SICILIAN ORANGE CAKE


Ok ni resipi kek yang baru 1st time aku buat. Buat ni pun pasal anak2 sibuk tanya bila ibu nak buat kek. Disebabkan dah penat pagi2 lepas subuh dah ke pasar borong, lepas tu masak lunch plak...sudahnya ini la resipi pilihan untuk buat kek.

Resipi asal dari blog kitchenguardian. Ini resipi yang aku dah translate ke BM supaya senang sesape yang berminat tu nak buat.

250 gram butter (aku guna brand SCS)
250 gram gula kastor (next time buat mungkin nak kurangkan skit gula ni)
4 biji telur
250 gram tepung naik sendiri
85 ml jus oren
1 1/2 sudu teh parutan kulit oren
1 sudu teh esen vanila

Cara nak buat pulak...

Pukul butter, gula dan parutan kulit oren hingga kembang dan ringan. Masukkan telur satu persatu dan dipukul lagi. Kemudian masukkan tepung naik sendiri sedikit demi sedikit dan kacau guna whisker. Dah sebati masukkan jus oren dan esen vanila. Kacau lagi dengan whisker sampai sebati.

Bakar dalam oven untuk 40 minit pada suhu 180C.

Hasilnya....kek sangat la lembut, gebu & moist. Mungkin sebab pakai butter SCS dan telur sampai 4 biji. Silalah cuba ye. Memang senang je buat. Cuba tengok..senang kan, sampai budak kecik pun bleh buat.

Minah ni memang sibuk la nak memegang mixer sambil mulut dok bebel " Ibu tak letak telur ke...ibu tak letak telur ke". Sabar ye dik. Masak kek ni kena ikut peraturan. Kalau tak, x menjadi nanti.

Ini la keja Hadi bila aku buat kek. Suka sangat nak menjilat adunan yang dah siap.
Hahaha...adik x bagi jilat. Katanya kena masak dulu. Tapi dapat jugak abangnya mencuit. Lepas tu adik pun nak jugak.