Monday, January 31, 2011

memasak di hujung minggu

sabtu ari tu sempat la masak nasi ayam untuk brunch (breakfast + lunch). ahad plak masak nasi lemak untuk breakfast.


kali ni nak citer pasal masak nasi lemak dulu ye :-) nasi lemak ni masak guna beras Faiza Moghul Basmathi. Sedap tau guna beras ni, bila masak nasinye berderai sebutir2. en. suami sampai tambah nasi dua kali. senang je nak masak beras basmathi ni. sukatannya guna nisbah 1:1 1/2 kalau ikut instructionnya. maknanya, 1 pot beras guna 1 1/2 pot air. tapi aku guna 1 pot beras dengan 1 3/4 santan yg di tambah air skit. masaknye sama je macam masak beras biasa. nak wangi skit letak la daun pandan.

kali ni nasi lemak makan dengan sambal sotong, ikan bilis goreng, timun jepun, kacang kelisa & telur rebus.

No comments:

Post a Comment