Tuesday, September 6, 2011

MARBLE CHOCOLATE CHEESECKE

Kek ni plak dapat resepi daripada blog rozzan. Memang sedap & senang nak buat. Cumanya kali ni bahagian coklat bawah nipis sangat la plak. X pe, lain kali bleh buat lagi.
Kek yang dah siap dibakar
Saki baki kek yang tinggal...itu yang x cantik potongannya

Kek yang tengah dibakar dihias dengan taburan chocolate chips
Kalau nak cuba, ini la resepinya

Bahan-Bahan A
180gm mentega
20gm serbuk koko (diayak)
170gm gula kastor
3 biji telur
120gm tepung naik sendiri (diayak)
1 sudu teh baking powder (diayak)

Bahan-Bahan B
250gm krim keju
60gm gula kastor
1 sudu teh esen vanilla
1 biji telur

Cara:
  1. Pukul mentega & gula. Masukkan telur sebiji demi sebiji.
  2. Masukkan tepung, serbuk koko & baking powder yang telah diayak. Gaul rata. Bahagikan adunan kepada dua bahagian.
  3. Dalam bekas yang lain, pukul semua bahan B hingga kembang.
  4. Tuangkan 1 bahagian adunan A dalam loyang berukuran 7 inci dan ratakan.
  5. Kemudian tuangkan semua adunan bahan B dan ratakan.
  6. Tuangkan baki aduanan A dan ratakan lagi.
  7. Bakar dalam oven selama 60 minti pada suhu 160c
  8. Setelah masak, tunggu sehingga betul2 sejuk sebelum dipotong.

No comments:

Post a Comment