Kek ni plak dapat resepi daripada blog rozzan. Memang sedap & senang nak buat. Cumanya kali ni bahagian coklat bawah nipis sangat la plak. X pe, lain kali bleh buat lagi.
Kek yang dah siap dibakar |
Saki baki kek yang tinggal...itu yang x cantik potongannya |
Kek yang tengah dibakar dihias dengan taburan chocolate chips |
Bahan-Bahan A
180gm mentega
20gm serbuk koko (diayak)
170gm gula kastor
3 biji telur
120gm tepung naik sendiri (diayak)
1 sudu teh baking powder (diayak)
Bahan-Bahan B
250gm krim keju
60gm gula kastor
1 sudu teh esen vanilla
1 biji telur
Cara:
- Pukul mentega & gula. Masukkan telur sebiji demi sebiji.
- Masukkan tepung, serbuk koko & baking powder yang telah diayak. Gaul rata. Bahagikan adunan kepada dua bahagian.
- Dalam bekas yang lain, pukul semua bahan B hingga kembang.
- Tuangkan 1 bahagian adunan A dalam loyang berukuran 7 inci dan ratakan.
- Kemudian tuangkan semua adunan bahan B dan ratakan.
- Tuangkan baki aduanan A dan ratakan lagi.
- Bakar dalam oven selama 60 minti pada suhu 160c
- Setelah masak, tunggu sehingga betul2 sejuk sebelum dipotong.
No comments:
Post a Comment