Sempena cuti deepavali & nak perabis bahan2 yg lebihan bulan puasa, buat la kek marble trio ni. Ambik resepi kat blos CMG. First time buat ari ahad lepas. Tapi sebabkan x menjadi...
Ini la rupanye kek yg x menjadi tu. Ni semua akibat x baca dulu instruction. Memula ingat nak buang je dalam tong sampah adunan tu. Tapi sayang plak, bakar la jugak adunan yg dah siap. Keknye x la gebu sgt. Padat skit & pilihan color plak x mengancam.
Nasib baik la second time buat menjadi. Ini la resepinya. Tapi x follow betul2 sgt resepi CMG sebab ada bahan2 yg x cukup. Belasah je la apa yg ada dalam stok.
BAHAN-BAHANNYA :
300 g mentega
280 g tepung gandum * (pakai tepung kek Nona)
1 camca besar susu tepung* (pakai susu enfagrow A+ yg Hadi punye hihihi)
1 camca teh baking powder*(*digaul rata dan ayak)
5 biji telur gred A (pakai 6 biji telur yg rasa2nya gred B)
1 camca besar ovallate
250 g gula halus
30 g gliserin*
20 ml air*(*disatukan)
Color 1
1 1/2 camca teh coklat emulco (1 tbsp)
Colour 2
1 camca teh strawberry emulco (2 tsp)
Color 3
Colour 2
1 camca teh strawberry emulco (2 tsp)
Color 3
1 camca teh pewarna hijau epal
1 /2 camca teh esen vanilla
- Putar mentega sampai gebu skit & warna jadi pucat. Pastu masukkan tepung sikit2 dan putar sampai sebati.
- Dalam bekas lain (pastikan bekas bersih & kering ye! Nanti kek x kembang kembang & gebu jgn salahkan resepi plak), Campur gula halus dan ovallate, putar hingga sebati. Masukkan kesemua telur dan putar laju sehingga adunan jadi gebu.
- Masukkan pula adunan tepung tadi dan putar dengan kelajuan perlahan. Pastu masukkan gliserin yang dibancuh dengan air & kacau rata.
- Bahagikan adunan kepada 3 bahagian dan tampah perasa & pewarna ikut suka. Tapi aku pakai yang mcm kat resepi di atas tu la.
- Guna senduk & tuang adunan selang seli. Guna tangkai sudu @ chopstick & lorek adunan jangan lebih 4 kali. Pastikan lorak sampai dasar adunan @ tin pembakar.
- Bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dulu. Aku bakar suhu 180c dekat 1 jam.
No comments:
Post a Comment