Saturday, November 12, 2011

KEK PISANG BERCOKLAT


Semalam nampak ada banyak pisang yang mama tanam dah masak & terletak je kat atas meja. Dapat plak idea nak buat kek pisang. Kalau x buat kek, pisang tu mesti dibuat cucur. Macam dah biasa sangat kan?? Search kat google resepi kek pisang. terjumpa resepi yang lain skit dari kek pisang biasa.

Kek ni combination pisang & coklat masakan. Resepi dari blog Kak Nor secubit garam. Memula was2 gak. Yelah 1st time nak buat kek pisang. Slalu beli yang dah siap je. Beli yang dah siap mesti rasa esen pisangnye kuat, x pun terlalu moist. bila makan rasa bergumpal2 dalam mulut. Ada gak yang kering je, macam terlebih tepung & pisang fresh macam ada x ada je.

Ok la...cakap banyak pun x guna. Ini resepinye kalau nak cuba...


250gram mentega
3/4 cawan gula kastor
2 cawan tepung naik sendiri
5 biji telur
1 cawan pisang (diblender tanpa air sebab malas nak lenyek)
1/2 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh esen vanila
150gram coklat masakan (disagat jadi curl)
  1. Blender pisang dulu dan masukkan soda bikarbonat. Kacau sebati.
  2. Pukul mentega dengan gula sampai kembang.
  3. Masukkan telur sebiji demi sebiji.
  4. Masukkan esen vanila dan pisang. Pukul sebati
  5. Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan sebatikan dengan kaedah kaup balik.
  6. Masukkan coklat masakan dan kaup balik hingga sebati. jangan banyak kali sangat, nanti coklat hancur.
  7. Bakar suhu 180 lebih kurang 45-1 jam ikut la jenis oven masing-masing.
Memang best la kek ni. Suka sangat sebab keknya x padat sangat, x kering sangat & x moist sangat. Sedang2 elok. Pastu sambil2 gigit tu ada plak coklat, memang sedap buat minum petang.

No comments:

Post a Comment