Semalam lepas pergi pasar dengan mama, abah bagi ikan siakap yang dipancingnya. Ikan dah siap2 potong. dapat la 3 potong termasuk bahagian ekor. Bila balik umah dok pikir2 plak nak masak apa. Bosan dah asyik2 masak sweet sour je. Pastu teringat plak nak masak siakap 3 rasa. Google kat internet ada la beberapa resepi. Tapi nama je 3 rasa, tengok bahannya macam masak sweet sour je.
Luckily jumpa 1 resepi kat website kakinakl yg versi ala thai. Ada campuran macam2 sos. Apa lagi..hari ni tengahari lunch berlaukkan siakap 3 rasa ala thai dengan sedikit tambahan pada resepi kakinakl.
Bahan
1 ekor ikan siakapSedikit air
Minyak untuk menumis kuah & menggoreng ikan
Garam
Kunyit
Tepung jagung
Bahan blender kasar
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 cm halia muda
2 tangkai cili masak (3 tangkai)
Bahan dihiris halus
1 kuntum bunga kantan (2 kuntum)
2 tangkai serai
4-5 biji cili padi (guna dalam 10 biji)
2 tangkai daun ketumbar (terlupa nak letak)
1 biji bawang Holland / bawang besar
Daun limau purut ( terlupa nak letak)
Bahan sos
2 camca cili kisar (x guna pun)
2 camca besar sos cili (4 camca besar)
2 camca besar sos tomato
1 camca besar sos plum
2 camca besar gula pasir
1 camca besar jus limau
1 ½ camca teh kicap manis
1 camca besar sos tiram
sedikit sos ikan (2 camca besar)
Cara
- Bersihkan ikan. Lumur ikan dengan kunyit & garam. Lumur pula dengan sedikit tepung jagung.
- Goreng ikan. Dah masak, ketepikan.
- Tumiskan bahan diblender kasar dalam 1 @ 2 minit. Masukkan bahan sos & tambah sedikit air, jika kuah terlalu pekat. Kemudian masukkan gula dan bahan2 yang dihiris halus. Akhir sekali masukkan jus limau.
- Rasa, kalau perlu garam boleh masukkan.
- Tuangkan ke atas ikan yang sudah digoreng.
wow sodap ni..memang suka buat sebab satu family penggemar masakan ini. bolehlah kamu buat selalu ek
ReplyDeletex de la masak selalu kak. Saya ni weekend cook je. Itu pun kalo rajin. Dah keluar rumah gelap, sampai umah pun gelap. Sempat masak bubur nasi Hana je pagi2. Huhuhu
ReplyDelete