Wednesday, March 9, 2011

IKAN TAMBAN

Masa singgah waterfront Lumut ari tu, sempat la beli ikan tamban. Cantik lg rupanyer. Putih bersih..stok baru la agaknya.

ikan tamban ni sedap kalau goreng macam tu je dengan bawang besar & cili api atau masak sambal. so, kali ni masak sambal cili api ikan tamban. resepinya...ala sama je mcm buat sambal biasa. cili api, bawang merah, bwg putih, belacan skit diblender. panaskan minyak & tumis bahan yang dah diblender. masukkan asam keping. masak sampai sambal tu dah pecah minyak & pekat skit. perasakan dengan garam & ajinomoto (kalau suka). pastu masukkan ikan tamban yang dah digoreng terlebih dulu. masak sekejap & tutup api. sedap dingap dengan nasi panas. perggghhhh...berpeluh makan.


en. suami kata pedas sangat. tapi bila ku makan, x de la pedas mana pun. biasa je la. i.e. tahap kepedasan aku & en. suami mmg berbeza k. aku lagi kuat mkn pedas hihihi...maaf la ye, next time ikut tekak en suami plak.

5 comments:

  1. Siti!!!! aku suka gak ikan tambun ni hehehehheheheehehehehe goreng makan ngan kicap pun sodap!!! kalau letak cili api gini halamak la satu periuk nasi aku finish it! pergh!

    p/s: hari minggu karang nak beli lah!

    ReplyDelete
  2. ari tu aku yg tukang perabih nasi dlm periuk. sampai en. suaminye pelik tgk. yelah...punye la bini dia ni tahan makan pedas. cuba la nyiah. memang power. mak mentua lalu pun x pandang dah :-))

    ReplyDelete
  3. hehehhehe "apa aku peduli kalau mak metua lalu pun" wakakakakakakakakaakakak kalau sedap gasak sampai licin! pergh!

    ReplyDelete
  4. hihihi....kang mak mentu kt menantu pelahap plak :-))) jgn salahkan aku ye

    ReplyDelete
  5. Saya selalu dapat yang besar-besar, banyak duri la.. Yang kecik comel sesuai kot masak macam nii..Ada resepi tak tuk yang besar ?? hehehe

    ReplyDelete