First time buat pavlova Ahad lepas. Sebenarnya dah lama teringin nak makan pavlova ni. Tapi x confident nak buat, takut x menjadi. Tapi sebab nafsu nak makan tu membuak2, google resepi kat internet & apa lagi mula la membuat pavlova ni. Rupa2nye senang je. Bahan pun x banyak. Cuma yang mahal sikit tang buah2 yang nak ditabur
Ini la rupa pavlova yang sedang dibakar. Oh ye, sepanjang dibakar tu, jangan la gatal2 tangan konon nak check pavlova tu dah masak ke belum. Biar je dalam oven tu. nanti x pasal2 pavlova tu x kembang, pastu salahkan resepi plak ye :-)
Bahan-Bahan
Meringue
4 biji putih
telur (gred A) pada suhu bilik
1 cawan
confectioners sugar (gula aising) dibahagi dua ¾ cawan dan ¼ cawan
1/2 sudu teh
tepung jagung
½ sudu teh cuka
putih
Vanilla Cream
¾ cawan heavy
whipping cream
1 sudu makan
gula
½ sudu the esen
vanilla
Hiasan
Strawberi
Kiub Nenas
Kiwi
Anggur
Lain-lain buah ikut selera masing-masing
Cara membuat
1.
Alas dulang
pembakar dengan kertas parchment (warna kelabu boleh beli kat kedai bakeri)
yang dah ditanda bulat dengan diameter 2 ½ inci
Meringue
1.
Pukul putih
telur selama 4 minit sehingga kembang dan gebu.
2.
Tambahkan ¾
cawan gula sedikit demi sedikit dengan kelajuan sederhana selama 3 minit.
3.
Masukkan
sedikit demi sedikit baki ¼ cawan gula yang telah dicampur dengan tepung jagung
selama 2 minit. Kalau diterbalikkan mangkuk, adunan tidak terkeluar.
4.
Masukkan cuka
putih dan pukul sehingga 1 minit.
5.
Tempoh adunan
mula dipukul lebih kurang 10 minit
6.
Kaup adunan ke
atas marchment paper dan bentukkan bulat seperti kek.
7.
Bakar meringue
selama 40 minit pada suhu 180c (jangan buka oven sehingga cukup masa).
8.
Cukup masa,
tutup oven dan biarkan meringue di dalam oven dengan pintu oven tertutup selama
30 minit
9.
Buka sedikit
pintu oven dan biarkan meringue sejuk di dalam oven lebih kurang 30 minit lagi.
Vanilla Cream
1.
Campur semua
bahan dan pukul sehingga kembang dan gebu.
Hidang
1.
Sapukan vanilla cream atas meringue dan taburkan
buah-buahan yang telah dipotong dua atau didadu.
Budak ni pun nak tumpang glamer pavlova ibu dia....
Selamat mencuba!
No comments:
Post a Comment