Wednesday, September 19, 2012

KEK RED VELVET

First time guna nozzle untuk hias kek. Ingat nak buat corak rosette, tapi macam tak jadi je. Maybe salah beli nozzle kot. Tak pun tangan keras x reti nak pusing2 buat ros.

Musim raya kali ni dah 3 kali buat kek ni. 1st time buat rasa x puas hati sebab buat frosting guna gula halus. Sebab malas nak gi kedai cari gula aising. Jadi frostingnya manis sgt plak. Kali kedua buat blender kan gula halus sambai jadi serbuk, pun agak manis & gula tak berapa nak halus. Ini kes mata pisau blender kering tu dah x berapa tajam. Kali ketiga cuba baru la guna gula aising. Hasilnya...memang sgt ok dari percubaan sebelum2nya.

Resepi ni ambik dari annies-eats. Resepi asal untuk cupcakes. tapi boleh je guna untuk kek :-)

Untuk memudahkan...ditranslatekan resepi setakat yang aku mampu ye.

Bahan-Bahan untuk Kek
2 1/2 cawan tepung kek (aku pakai brand Nona)
1 1/2 cawan gula
1 sudu teh baking soda
1 sudu makan serbuk koko
1 sudu teh garam
2 biji telur saiz besar (aku guna 3 biji sebab telur ayam yang ada kat rumah tu saiz kecik)
1 1/2 cawan minyak sayuran ( aku guna cap seri murni)
1 cawan buttermilk ( aku guna brand Pauls)
2 sudu makan (1 auns) pewarna merah (guna star brand 1 botol)
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu teh cuka makan

Bahan-Bahan untuk frosting
8 auns krim keju Philadelphia (mahal la skit tapi yang penting sedap)
5 sudu makan butter tidak bergaram (aku guna brand Tatura)
2 sudu teh esen vanilla
2 1/2 cawan confectioners' sugar ( sebabkan malas nak cari gula ni so, guna gula aising aje la)

  1. Panaskan oven. Alaskan tin pembakar dengan kertas dan sapu mentega di bahagian tepi sebelah dalam tin pembakar supaya kek mudah dikeluarkan setelah masak.
  2. Campurkan tepung kek, baking soda, serbuk koko dan garam. Gaulkan sebati.
  3. Dalam mixer, masukkan telur, minyak sayuran, buttermilk, pewarna, esen vanila dan cuka. Pukul dengan kelajuan sederhana sehingga sebati. 
  4. Masukkan bahan-bahan kering yang telah disebatikan tadi ke dalam bancuhan dan pukul dengan kelajuan rendah selama lebih kurang 2 minit.
  5. Masukkan adunan ke dalam tin pembakar dan bakar. Kalau ikut oven aku, aku bakar dalam tempoh 1 jam  dengan suhu 180c & api atas bawah.
  6. Bila kek dah masak, tutup suis oven, Buka sedikit pintu oven dan tinggalkan kek dalam oven dahulu. Dalam 15 minit baru keluarkan kek dari oven. Ini supaya kek x la tetiba terus mendap.
  7. Untuk frosting, pukul krim keju dengan butter dengan kelajuan sederhana tinggi sehingga sebati dan gebu selama 2 minit. Kemudian masukkan esen vanila. Masukkan gula sedikit demi sedikit sehingga habis dan pukul lagi sehingga gebu.
  8. Hiaskan la kek dengan frosting setelah kek dan sejuk pada suhu bilik.
Selamat mencuba ye. InsyaAllah kalau betul-betul ikut resepi menjadi la Kek Red Velvet tu.

1 comment:

  1. Salam Jumaat, baca selalu tapi tak komen ajer...Lapar perut tengaok gambar kek velvet ni..take care

    ReplyDelete