Ni lauk paling senang nak masak. main campak2 je. Masak masa cuti Maulud Nabi ari tu sebab malas nak kluar.bawang mesti banyak. meriah tuuuu
Bahan:
Ikan Bawal 2 ekor
Bawang Holland
Bawang Putih
Halia
Sos Cili Aminah Hassan
Sos Tomato Maggi
Air sedikit
Garam
Ajinomoto (kalau suka)
Serbuk kunyit
Minyak untuk menumis & menggoreng ikan bawal
Cili Merah untuk hiasan
Cara:
1. Siang & bersihkan ikan bawal. Letak serbuk kunyit dan garam. Lepas tu goreng. Jangan garing sangat. Nanti isi ikan jadi keras & kering je.
2. Ketepikan ikan yang dah digoreng.
3. Panaskan sedikit minyak & tumis bawang holland, bawang putih, cili merah & halia sampai kuning.
4. Masukkan sos cili & sos tomato sama banyak ikut la berapa banyak kuah korang nak sepadan dengan saiz ikan bawal tu.
5. Masukkan sedikit air, garam & ajinomoto.
6. Masak sampai kuah pekat.
7. Kuah dah pekat. Tutup api & siramkan kuah ke atas ikan bawal yang dah digoreng tadi.
Nota: Ada orang yang suka letak bunga lawang & kulit kayu manis masa menumis bahan tumisan. But, i dont like. Tu pasal x letak. Ada gak orang suka letak nenas masak yang dipotong kiub. Tapi nenas x de kat umah time ni :-)
Kalau my mama plak suka letak baby corn & carrot nak bagi meriah sikit rupanye. tapi i like simple & plain one je. yang sebenarnya malas nak letak byk2 barang sebab nak makan 2 org je. Letak mcm2 nanti sudahnye x abis dijamah, dah membazir plak.
No comments:
Post a Comment