tetiba ujung minggu rajin plak masak untuk lunch. dalam peti sejuk ada ikan bawal & ayam. kali ni masak ayam la. dah lama x makan rendang cili api.
bahan2 nye mudah je nak dapat. tambahan plak ni resepi cincai, main masuk2 je. x sukat2. janji sedap :-)tapi untuk mudahkan sesape nak cuba, ni resepi ikut agak2 la ye
Bahan-bahan
Ayam (4 ketul)
Santan dari 1 biji kelapa
2 helai Daun kunyit (dihiris nipis)
1 batang Serai (dititik)
2 keping Asam keping
Dikisar
15 batang Cili api
1 biji Bawang besar
3 ulas Bawang putih
1 inci Kunyit hidup
1 inci Halia
2 batang Serai
1 inci Belacan
Air sedikit
Cara:
1. Tumis bahan yang dikisar hingga pecah minyak.
2. Masukkan ayam. Masak sampai air ayam sejat & sebati dengan bahan tumisan.
3. Masukkan santan,serai yang dititik & asam keping.
4. Masukkan garam & ajinomoto (kalau suka).
5. Masak hingga santan pekat & masukkan daun kunyit yang dihiris.
6. Masak lagi dalam 5 - 10 minit. Jgn sampai kuah kering sgt.
7. Tutup api, bleh la disantap :-)
Kalau nak masukkan kerisik dan tambah daun limau purut pun boleh gak. Tapi sebab dua2 bahan pun x de kat umah, ini lah hasilnya
Wednesday, February 16, 2011
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment