Alkisahnye..masa nak buat tart nenas ari tu, cari punye cari kertas yg tertulis resepi tu dah MIA (missing in action). Wallaweiii...dah pening dah kepala ni pikir mana lagi nak cari. Kalau guna resepi lain yg dekat internet @ majalah tu belum terbukti lagi kesedapannya kat tekak aku ni. Dulu dah taip resepi ni kat dalam PC & save kat dalam pen drive. Tapi sebab dah tukar2 opis & rumah ni, ntah ke mana la perginya.
Puas la en. suami selongkar stor, sampai cantik tersusun barang2 dalam stor tu (ada hikmahnye hilang resepi ni ye kihkihkih). Sudahnya terjumpa kat dalam laci meja kopi (mesti dalam hati en. suami berkata2 "Hampeh!!! kalau aku tau ada kat sini x de la berpeluh dok memunggah stor tu") Tetapi sebagai suami yang baik & mithali...en. suami hanya tersenyum pada isterinya yang tersenyum lebar sampai ke telinga sambil cakap "i love u la abang"
So, sebagai panduan @ rujukan kalo hilang lagi resepi ni elok la aku taipkan kat blog ni. Resepi ni pun aku x ingat ambik kat majalah @ blog mana. Kalau tuan punya terbaca, terima kasih la sudi berkongsi resepi ye :-)
Bahan-Bahan
250gm butter
2 biji kuning telur
70gm gula aising
350gm tepung gandum
50gm tepung jagung
1 sudu teh esen vanilla
Jem nenas secukupnya
Kuning telur untuk disapu sebagai hiasan
Cara membuat
1. Putarkan butter dan gula dalam mixer hingga kembang. Masukkan kuning telur dan esen vanilla & putarkan lagi adunan hingga sebati.
2. Masukkan tepung gandum & tepung jagung yang telah diayak sedikit demi sedikit.
3. Masukkan adunan dalam acuan tart.
4. Isi jem nenas dan gulung.
5. Sapu kuning telur di atas tart sebelum dibakar pada suhu 180 lebih kurang 20-25 minit (ni ikut jenis oven korang guna la ye)
Nak buat jem plak...ni citernya pendek tapi banyak skill nak guna ni. Nanti bila nak buat 2nd batch punye tart nenas, aku ambik gambar step bt step ye.
Monday, August 15, 2011
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Yay, dapat resipi tart nenas yang sedap! Thanks, Siti. Aku tak buat lagi pun, sebab tak yakin dengan resipi lain. Dahlah first time nak buat sendiri (bukan mak tolong).
ReplyDeleteBy the way, aku nampak tart sedap, teringat kaki & tangan Hana; pun nampak sedap :D.
resepi sesuai utk buat tart gulung je. jgn guna utk bt pakai acuan bunga yg terap tu ye. gud luck k
ReplyDeletemcm ne plak bila tgk tart teringat hana. agak kegebuan tart tu kot hahaha