Sunday, October 20, 2013

Ayam Percik Kelantan Menggunakan Pemanggang Ajaib



Resipi ni aku ikut dari blog aziejaya jugak. Resipi asal di sini. Cuma aku tambahkan skit cili kering sebab nak pedas.

Bahan Utama
Ayam 3 paket ( beli di tesco yang peha+thigh single)

Bahan perap
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inci halia
Garam

Bahan kuah
1 tiub santan
1 biji bawang besar
1 inci halia
2 batang serai
10 tangkai cili kering (yang jenis kurang pedas. direndam sekejap dengan air panas)
Garam
1 sudu makan gula pasir
1 keping asam keping

Cara memasak:-

Bersihkan ayam dan perap dengan bahan-bahan perap yang telah dikisar halus. Perap dalam 30 minit.

Kisar bahan-bahan kuah kecuali asam keping, gula pasir, garam dan santan.

Tumis bahan-bahan yang dikisar hingga pecah minyak. Masukkan santan, garam dan gula. Masak hingga kuah sedikit pekat.

Panggang ayam di dalam pemanggang ajaib. Bila 3/4 masak, guna senduk dan curah sedikit kuah di bahagian atas dan bawah ayam semasa memanggang.

Bila ayam dah masak. Tutup api dan hidangkan.

Kalau rajin boleh la buat nasi kerabu untuk dimakan bersama. Kalau x rajin macam aku, makan aje la dengan nasi putih. Sedap jugak.

No comments:

Post a Comment