Saturday, October 26, 2013

IKAN BAKAR PORTUGIS VERSI CHE MAT GEBU

Semenjak dua menjak ni jarang dah keluar berjalan-jalan setiap minggu. Nak jimat duit. Bukan apa, Hadi setiap kali keluar nak beli mainan la, buku la, jajan la. Kalau abangnya dah beli, adik pun nak jugak. Bukan la nak kedekut dengan anak2. Tapi Hadi tu, tiap2 hari beli mainan, kat stesen minyak pun jadi gak dia bershopping mainan. Yang paling xtahan, mainan2 tu cuma kekal jadi perhatian paling kuat pun 2 hari. Lepas tu, patah la, pecah la, sepah merata2.

Jadi sekarang ni, dalam sebulan ada 4 kali weekend. 2 kali weekend je boleh keluar jalan2. Jimat duit minyak, parking, makan minum.

Ok sebelum melalut lagi jauh. Disebabkan malas nak keluar, makannya kena la masak di rumah. Ni masakan paling senang nak buat. Ikut resipi Che Mat Gebu. Resipi sila la rujuk di sini ok. 

Dah siap masak sambal, letak sambal dalam pemanggang ajaib yang dilapikkan dengan aluminium foil. Kalau ada daun pisang boleh guna gantikan aluminium foil. Susun ikan dan curahkan lagi baki sambal yang ada. Taburkan daun kantan yang telah dihiris nipis.


Lepas tu, tutupkan ikan sepenuhnya dengan aluminium foil. Bakar ikan sehingga masak.


Ini la rupanya setelah masak. Rasanya dalam 15 minit je ikan dah masak kalau guna pemanggang ajaib ni. 


Ok, selamat mencuba resipi Che Mat Gebu.

No comments:

Post a Comment