Tekak ni dah boring asyik makan lauk yang sama. Kali ni nak makan western skit. So, masak la stew daging yang diinspirasikan dari blog aziejaya. Original resipi dimasak dengan slow cooker. My version, reneh atas dapur je. Bahan-bahan yang digunakan lebih kurang sama saje. Cuma ada substitute dengan bahan lain dan dikurangkan.
600 gm daging batang pinang (dipotong kiub)
1 biji bawang holland (dipotong dadu)
1 batang lobak merah (dipotong panjang2)
2 biji kentang (pakai yang russet punya potong 12)
1 batang celery (potong serong)
1 paket cendawan butang (dipotong 4)
3 ulas bawang putih (dicincang)
6 cawan beef broth (6 cawan air didihkan dengan 3 kiub daging knorr)
1 tangkai thyme segar
2 helai daun bay (pakai sehelai je)
1 sudu besar oregano kering
3 sudu besar tomato paste
3 sudu besar tepung gandum
Minyak zaiton
Garam
Lada Hitam
Langkah 1
Gaulkan daging dengan serbuk lada hitam, garam, dan tepung gandum.
Langkah 2
Goreng daging dengan sedikit minyak zaitun hingga keperangan. Elok pakai non stick pan. Dah abis goreng, ketepikan.
Langkah 3
Guna minyak yang sama dan tambah sedikit lagi minyak zaitun untuk menumis bawang holland, bawang putih. Tumis hingga kekuningan dan masukkan daging, tomato paste, daun bay, oregano, thyme serta 3 cawan beef broth dan renehkan.
Langkah 4
Masukkan 3 cawan lagi beef broth sekali dengan lobak merah, kentang, celery dan cendawan.
Masak hingga daging dan bahan-bahan semua empuk. Tidak perlu tambah garam lagi sebab daging dah pun dicampur garam dan garam dari beef broth kiub knorr dah mencukupi.
Siap. Boleh dimakan dengan nasi putih atau pun garlic bread. Saya prefer garlic bread.
Nak buat garlic bread senang je. Beli roti baguette dan garlic butter kat tesco @ giant. Potong serong roti baguette sampai habis. Sapu sebelah permukaan roti baguette dengan garlic butter. Pastu bakar @ grill sekejap roti dalam oven dengan permukaan yang disapu dengan garlic butter di sebelah atas. Bakar hingga permukaan roti yang disapu butter agak garing.
No comments:
Post a Comment