Tuesday, October 9, 2012

PAVLOVA


First time buat pavlova Ahad lepas. Sebenarnya dah lama teringin nak makan pavlova ni. Tapi x confident nak buat, takut x menjadi. Tapi sebab nafsu nak makan tu membuak2, google resepi kat internet & apa lagi mula la membuat pavlova ni. Rupa2nye senang je. Bahan pun x banyak. Cuma yang mahal sikit tang buah2 yang nak ditabur

Ini la rupa pavlova yang sedang dibakar. Oh ye, sepanjang dibakar tu, jangan la gatal2 tangan konon nak check pavlova tu dah masak ke belum. Biar je dalam oven tu. nanti x pasal2 pavlova tu x kembang, pastu salahkan resepi plak ye :-)



Bahan-Bahan

Meringue
4 biji putih telur (gred A) pada suhu bilik
1 cawan confectioners sugar (gula aising) dibahagi dua ¾ cawan dan ¼ cawan
1/2 sudu teh tepung jagung
½ sudu teh cuka putih
 
Vanilla Cream
¾ cawan heavy whipping cream
1 sudu makan gula
½ sudu the esen vanilla
 
Hiasan
Strawberi
Kiub Nenas
Kiwi
Anggur
Lain-lain buah ikut selera masing-masing
 
Cara membuat
1.    Alas dulang pembakar dengan kertas parchment (warna kelabu boleh beli kat kedai bakeri) yang dah ditanda bulat dengan diameter 2 ½ inci
 
Meringue
1.    Pukul putih telur selama 4 minit sehingga kembang dan gebu.
2.    Tambahkan ¾ cawan gula sedikit demi sedikit dengan kelajuan sederhana selama 3 minit.
3.    Masukkan sedikit demi sedikit baki ¼ cawan gula yang telah dicampur dengan tepung jagung selama 2 minit. Kalau diterbalikkan mangkuk, adunan tidak terkeluar.
4.    Masukkan cuka putih dan pukul sehingga 1 minit.
5.    Tempoh adunan mula dipukul lebih kurang 10 minit
6.    Kaup adunan ke atas marchment paper dan bentukkan bulat seperti kek.
7.    Bakar meringue selama 40 minit pada suhu 180c (jangan buka oven sehingga cukup masa).
8.    Cukup masa, tutup oven dan biarkan meringue di dalam oven dengan pintu oven tertutup selama 30 minit
9.    Buka sedikit pintu oven dan biarkan meringue sejuk di dalam oven lebih kurang 30 minit lagi.
 
Vanilla Cream
1.    Campur semua bahan dan pukul sehingga kembang dan gebu.
 
Hidang
1.    Sapukan vanilla cream atas meringue dan taburkan buah-buahan yang telah dipotong dua atau didadu.
   
Budak ni pun nak tumpang glamer pavlova ibu dia....
Selamat mencuba!

No comments:

Post a Comment

Post a Comment