So pagi ni aku sampai2 je rumah mama aku, mama terus tanya
Mama: Jadi ke long ko kata nak buat karipap tu
Aku: Jadi, tu along dah letak dalam peti ais. Mama nak masak nanti, keluarkan la berapa biji yang nak masak dulu & nyahbekukan. Yang lain simpan balik dalam peti.
Tak sempat abis aku cakap, mama terus bergerak ke peti ais & bukak bekas plastik
Mama: Wah cantik comel je. Banyak ke buat.
Aku: Tak la sikit aje. Tapi penat la jugak buat.
Nasib baik mama aku puasa tu. Kalau tak mau dia keluarkan terus untuk goreng.
Ok ini cerita bergambar ye...
Bahan-Bahan:
![]() |
1 kg kentang dipotong dadu |
![]() |
250 gm isi ayam dipotong dadu |
![]() |
1 biji bawang besar dan 3 ulas bawang putih (dikisar halus) |
Garam & ajinomoto
Daun kari
Daun sup
Cara-caranya
![]() |
Tumis bawang besar dan bawang putih, sampai kekuningan. |
![]() |
Masukkan rempah kari dan masak sampai pecah minyak. Lepas tu masukkan daun kari. |
![]() |
Kemudian masukkan isi ayam. |
![]() |
Masukkan kentang dan sedikit air (sama takat dengan kentang). Masukkan sedikit daun sup yang diricik halus. |
![]() |
Masak sampai kentang empuk dan lembut. Keringkan kuah, jadi mudah nak dimasukkan dalam doh karipap. |
Pastri ni memang sedap sebab rapuh. Kalau makan panas2 memang cair di mulut pastri ni. Nak buat pastri pulak ikut resipi dari kak Azlita Masam Manis
Bahan-Bahan (aku buat 2 adunan untuk padankan dengan inti)
400gm tepung gandum
1/2 cawan minyak masak (dipanaskan)
2 sudu besar marjerin
1/2 cawan air sejuk dicampur sedikit garam (letak kiub ais)
Minyak untuk menggoreng
![]() |
Campurkan sedikit garam ke dalam air sejuk yang diletakkan ais |
![]() |
Masukkan marjerin dalam tepung dan gaul. Nanti jadi rupa macam ni |
![]() |
Masukkan pulak minyak masak yang telah dipanaskan. Gaul dengan sudu |
![]() |
Macam ni la rupanya lepas letak minyak panas. Lepas tu masukkan air sejuk tadi. Jangan masuk sekali semua, sampai tepung jadi doh saja. Uli sehingga adunan licin dan menjadi doh. |
![]() |
Ini la rupa dohnya. Simpan dalam bekas plastik dan perap letak dalam peti ais untuk tempoh 1-2 jam. Aku simpan dalam 1 1/2 jam aje. |
![]() |
Kalau nak frozenkan, tak perlu goreng dulu. Letak dalam pinggan camni, tutup dengan plastik. Agak2 keras, baru susunkan dalam bekas plastik. Jadi tak la karipap tu melekat antara satu sama lain. Bila nak masak, keluar brp biji yang nak masak je dan nyahbekukan. Yang lain simpan balik dalam peti ais. |
No comments:
Post a Comment