Sunday, November 7, 2010

menu org malas & x sedap tekak


ini la dia menu org malas. Tekak plak x tau nak makan apa. Sudahnye tadi jumpa pucuk keledek kt pasar tani sect 13. So, masak goreng sambal belacan. Pastu ada daging stir fry kt dlm peti ais. Masak la daging stir fry tambah la dgn sayur kacang sepat & baby corn. Cari cili benggala x jumpa plak td. Jadi kurang la skit meriahnya. Dah tu lupa plak, kalau tambah cendawan mesti lg best kan? Nak resepi penuh? Ni lah dia resepi main campak2 je :-)

Daging Stir Fry Masak Sos Tiram
Daging (stir fry) slalu dah ada kat tesco @ giant yg siap2 potong kecil2
1 labu Bawang merah / Bawang Holland (yg warna kuning tu)
3 ulas Bawang putih
1/2 inci Halia
Sos tiram
Baby corn
Kacang sepat
Cendawan butang (dalam tin) @ Cendawan tiram
Lobak merah disagat kasar & panjang2
Cili merah @ Cili benggala merah
Minyak untuk menumis

Tumis bawang merah @ bawang holland, bawang putih, cili merah @ cili benggala merah, & halia.
Masukkan daging stir fry & cendawan sebab nak daging & cendawan betul2 masak, tumis sekejap.
Lepas tu masukkan kacang sepat, baby corn & lobak merah. gaul2 skit.
Masukkan plak sos tiram ikut rasa & tambahkan skit air kalau pekat sangat. tutup skit kuali untuk stimkan bahan2 tadi. Jangan lama sangat k, sebab x nak sayur terlalu masak & lembik sangat. Biar ranggup, sedap skit nak makan
Resepi ni x pakai garam ye sebab sos tiram tu pun dah cukup rasanye.

Daun @ Pucuk Keledek Tumis Sambal Belacan

10 biji cili Api (ikut kepedasan yang nak & berapa banyak daun keledek yang digunakan)
2 ulas bawang Putih
4 ulas bawang merah
Belacan 1/2 inci
1/2 gengaman ikan bilis
Garam
Pucuk @ daun Keledek
Minyak untuk menumis
Sedikit air supaya berkuah

Blenderkan (maklumla rajin malas nak menumbuk) cili api, bawang merah, bawang putih & belacan sampai lumat @ hancur
Masukkan ikan bilis & blender sekejap. jangan sampai ikan bilis lumat k.
Tumis bahan yang dah diblender sampai naik minyak.
Masukkan daun @ pucuk keledek yang telah dipotong @ disiang & dibasuh. Masukkan sedikit air
Kacau dan tutup kuali untuk stimkan bahan2 & sayur tadi. Jangan lama sangat nanti daun @ pucuk keledek tu jadi lembik sangat. geli plak nak masuk tekak nanti.

Ok...kalau ada masa cuba lah ye.

No comments:

Post a Comment