Sunday, August 28, 2011

PERSIAPAN MASAK UNTUK RAYA




Hari Ahad dah siap2 pergi pasar basah Seksyen 16, Shah Alam. Kat sini macam2 ada jual & harga dia berpatutan kalau bandingkan dengan Pasar Basah Seksyen 6, Shah Alam a.k.a pasar orang kaya (ni memang diketahui ramai ye sebab harganya a bit mahal skit). tapi mahal x mahal aku pergi gak Pasar Seksyen 6 ni sebab tergoda dengan sayur2, tulang lembu untuk buat sup etc. Lagipun suasananya lagi selesa skit la.


Ayam pencen dah tentu kena beli. Kali ni beli 6 ekor, mama kata nak masak dua kali (sekali masak 3 ekor). Masa pergi ni, orang x la sesak sangat. Agaknya orang nak datang esok membeli barang basah kot. Senang skit, x la aku berasak2. Kekadang naik darah gak bila dah ramai2 ni. Yelah dapat pulak yg perangai x reti nak queue. Macam dia sorang je yang nak beraya.

Nasib baik semua barang & bahan yang nak diguna ada kat sini, so x payah la pergi mencari kat pasar @ tempat lain plak.


Orang x ramai...kalau tidak nak mengambil ikan tu pun seksa nak panjangkan tangan & berhimpit himpit

Banyak gerai jual ayam kat sini..tapi yang jual daging ada 2 je. Itu pun kalau nasib baik baru ada tulang untuk buat sup.

Mama tengah membeli rempah2 & bahan2 masak rendang & nasi impit

No comments:

Post a Comment