Tuesday, February 14, 2012

UBI KAYU OH UBI KAYU

Sambal ikan bilis ni dibuat pekat skit & nak bagi sedap & berlemak skit tambah la gula kabung  masa masak tu. Nyum... Nyum...
Alkisah..2 minggu lepas ada potluck kat opis. Disebabkan masa tu en. suami plak outstation, camne la nak masak beria   dengan budak aktif 2 orang tu kan?? Potluck plak untuk sarapan pagi. Pikir punye pikir ingat nak buat ubi kayu rebus cicah sambal bilis. Tapi punye la siksa nak cari ubi kayu. Dapat tau pun ari Rabu, potluck ari Jumaat. Naik pening gak...Agaknye orang2 shah alam ni dah kaya kot, x makan ubi kayu lagi dah hahaha. Last2 surrender.  Sudahnye aku beli je jemput2 pisang yg ada class skit. Sib baik licin jemput2 tu.

Ingatkan lupa la ingatan kat ubi kayu dah, tetiba ada sorang member sek rendah dulu dok update gambar kat fesbuk. Gambar apa?? Haaaa gambar ubi kayu rebus dengan sambal bilis. Apa lagi mau x gigil & bertambah ngidam semula mengalahkan orang mengandung. 

Panjang punye citer kan..x kan buat entry nak citer pasal tu aja. X la sebenarnya nak citer dah berjaya cari ubi kayu. Dah selamat pun masuk perut :-)) Sib baik la kat pasar tani Putrajaya tu ada jual.

Ubi kayu di makan dengan sambal ikan bilis atau pun kelapa + brown sugar. Pergghhhh...berulang makan. Mama pun sikit punye suka dok ulang. Siap esok paginye aku kukus balik ubi kayu tu (supaya kekonon fresh balik la kan) & kukus baki kelapa parut yang baru & packing utk breakfast Mama. Dah selesai x payah pening2 Mama pikir nak breakfast apa. balik keja aku tengok dah licin, tupperware semua dah siap basuh & dikeringkan.

No comments:

Post a Comment