Tuesday, March 6, 2012

PUDING TRIFLE BUAH-BUAHAN

Yuhuuuu macam2 nak cerita ni...tetiba plak excited kemain nak update blog :-)

Firstly nak citer pasal trifle. Nak buat trifle ni kena ada sebab musababnye. Al kaedah en.suami x berapa makan dessert2 macam kuih muih & manisan ni. So, kalau nak buat kena pikirkan target market uihhh x bleh blah betul perkataannya. Memandangkan adik bongsu aku nak bertunang 3 mac lepas, pikir punye pikir aku nak buat dessert aje la itu je pun yg confident nak masak bagi org makan lagi pun dah penat menyiapkan hantaran si bujang tu. 

Google2 kat internet terjumpa la web ni . Tergugat tekak aku tengok gambar trifle tu. Bila tgk2 resepi & kekdah nak buat pun senang je. Apa lagi lepas ofis hour terus g cold storage sebab kat situ je strawberinye comel2 wlapun harganye mahal. Dah x mo cerita panjang sila la lihat rupa trifle ku ini. Mengancam x mengancam rupanye :-)

Ada buah peach, rambutan stuffed pineapple, strawberi & fruit cocktail. Yum..Yum 
Ini yang dah siap dituang dengan jelly segera perasa raspberry cap Nona
 
Resepinye & kekdahnya...dah diadjust skit sebab nak pastikan buah2 tu x tenggalam dalam custard & kesudahannya x tersembul comel macam kat atas tu :-)

Lapisan 1

Swiss roll - beli je kat tesco @ carrefour @ giant. aku guna swiss roll rasa orange.

Lapisan 2
200ml air + 200ml fresh milk - aku pakai cap dutch lady
7 sudu makan gula
4 sudu makan tepung kastad
100 ml air

Lapisan 3
1 tin fruit cocktail
1 tin kecil peach Ayam Brand
1 paket strawberi
1 tin kecil pineapple stuffed rambutan

Lapisan 4
1 kotak serbuk agar2 - aku pakai perasa raspbery cap Nona
170ml air - kurang skit sebab tak nak lembik sangat

Kekdahnya:-
  1. Potong swiss roll dan susun dalam bekas pyrex kalau bukan bekas pyrex pun menjadi gak trifle ni kah kah kah
  2. Siramkan sikit air fruit cocktail ke atas swissroll tu. Jangan sampai banjir dah la. Kasi cukup syarat je. Ketepikan.
  3. Campurkan 200ml air dengan susu dan gula. Panaskan sampai gula cair. Kemudian masukkan tepung kastad yang dah dibancuh dengan 100 ml air. Kecikkan api dan kacau guna whisker sampai bancuhan tu likat sedikit dan nampak berkilat.
  4. Tuangkan bancuhan kastad ke atas swiss roll & biarkan sejuk sekejap dalam 5-10 minit.
  5. Lepas tu baru taburkan buah-buahan. Ketepikan sekejap.
  6. Masak jeli segera dengan air sehingga mendidih. Lepas tu biarkan sejuk sedikit jangan sampai keras plak jeli tu. Kemudian tuang perlahan2 ke atas timbunan buah-buahan tadi. Sejukkan dalam peti sejuk sebelum dingap baru la mantop di tekak. 
Sempat gak snap sebelum langsai

No comments:

Post a Comment