Friday, February 18, 2011

BAWAL SWEET SOUR

bawang mesti banyak. meriah tuuuu
Ni lauk paling senang nak masak. main campak2 je. Masak masa cuti Maulud Nabi ari tu sebab malas nak kluar.

Bahan:
Ikan Bawal 2 ekor
Bawang Holland
Bawang Putih
Halia
Sos Cili Aminah Hassan
Sos Tomato Maggi
Air sedikit
Garam
Ajinomoto (kalau suka)
Serbuk kunyit
Minyak untuk menumis & menggoreng ikan bawal
Cili Merah untuk hiasan

Cara:
1. Siang & bersihkan ikan bawal. Letak serbuk kunyit dan garam. Lepas tu goreng. Jangan garing sangat. Nanti isi ikan jadi keras & kering je.
2. Ketepikan ikan yang dah digoreng.
3. Panaskan sedikit minyak & tumis bawang holland, bawang putih, cili merah & halia sampai kuning.
4. Masukkan sos cili & sos tomato sama banyak ikut la berapa banyak kuah korang nak sepadan dengan saiz ikan bawal tu.
5. Masukkan sedikit air, garam & ajinomoto.
6. Masak sampai kuah pekat.
7. Kuah dah pekat. Tutup api & siramkan kuah ke atas ikan bawal yang dah digoreng tadi.

Nota: Ada orang yang suka letak bunga lawang & kulit kayu manis masa menumis bahan tumisan. But, i dont like. Tu pasal x letak. Ada gak orang suka letak nenas masak yang dipotong kiub. Tapi nenas x de kat umah time ni :-)

Kalau my mama plak suka letak baby corn & carrot nak bagi meriah sikit rupanye. tapi i like simple & plain one je. yang sebenarnya malas nak letak byk2 barang sebab nak makan 2 org je. Letak mcm2 nanti sudahnye x abis dijamah, dah membazir plak.

No comments:

Post a Comment