Sunday, April 10, 2011

KURMA AYAM

Dah lama x masak ayam masak kurma. Semalam macam rajin je nak masak kat rumah (sebenarnya malas nak kluar).

senang je nak masak ayam kurma ni, lebih kurang macam masak kari. cuma guna rempah kurma instead of rempah kari.

memula tumis dulu bawang merah, bawang putih, halia, bunga cengkih & kulit kayu manis sampai kuning. dah tu masukkan rempah kurma yang dah dilarutkan dengan sedikit air. tumis sampai naik bau. masukkan ayam dalam 5 ketul. biar sejat sikit ayam & then masukkan santan.

bila dah mendidih skit santan tu, masukkan la kentang, carrot, cili hijau & cili merah. masukkan jugak air asam jawa sikit. kalau malas like me, masukkan je asam keping satu keping. perasakan dengan garam & bila kentang & carrot dah empuk, tutup la api. settle!

No comments:

Post a Comment