Wednesday, September 28, 2011

FIRST TIME MASAK NASI MINYAK

Raya kali ni x buat open house pun mcm tahun lepas. yelah x larat nak layan Hadi & Hana. nanti sibuk dok jaga dia org, nak layan tetamu pun x dapat. InsyaAllah kalau tahun depan ada rezeki boleh la buat open house.

Tapi kali ni abang ipar & family, adik ipar dengan bakal tunangnya dapat la singgah rumah. Disebabkan dia org nak datang lepas maghrib, jadi masak la nasi minyak, ayam masak merah, kari dhal & jelatah.

Ni kira first time masak nasi minyak & lauk pauknye. Nasib baik la menjadi & dapat pujian dari abang ipar.


NASI MINYAK
Sumber: hasil pemerhatian & belajar dengan mama

Bahan-bahan
4 cawan beras Faiza Moghul basmathi
4 cawan air
1 biji bawang besar (dihiris)
2 inci halia (dihiris)
4 biji bawang putih (hiris/tumbuk)
2 cawan susu cair
3 sudu besar minyak sapi utk menumis
sedikit garam
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
4 kuntum bunga cengkih
2 helai daun pandan
Kismis kuning sebagai hiasan

Cara memasak:-
  1. Basuh beras dan toskan airnya.
  2. Tumis bahan-bahan yang telah dikisar termasuk bunga lawang, bunga cengkih, pelaga & kulit kayu manis menggunakan minyak sapi sehinga naik bau.
  3. Masukkan air dan susu cair dan masak hingga mendidih.
  4. Masukkan pula beras basmathi, daun pandan dan garam.
  5. Bila nasi dah hampir kering, kecilkan api & taburkan kismis kuning & tutup periuk nasi. Jangan kacau nasi waktu ni sebab takut nasinya pecah2. 
AYAM MASAK MERAH
Sumber: KakIna KL

Bahan-bahan
1/2 ekor ayam potong 8
1 biji bawang besar
4 biji bawang kecil
5 biji bawang putih
4 sudu besar cili kisar
3-4 sudu besar cili sos
1 sudu besar tomato sos
2 sudu besar madu
1 batang serai-ketuk hujung
1 biji bawang besar-hiris bulat
minyak
garam

Cara memasak:- 
  1. Bersihkan ayam dan toskan. Masukkan garam dan serbuk kunyit dan goreng. Jangan sampai garing sangat.
  2. Kisar bawang besar, bawang kecil dan bawang putih.
  3. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar dan serai sehingga terbit bau.
  4. Masukkan cili kisar dan kacau sehingga cili masak dengan api sederhana.
  5. Masukkan sos cili dan sos tomato dan sedikit air.
  6. Setelah itu masukkan madu dan tambah lagi sedikit air.
  7. Masukkan ayam dan bawang besar dan kacau sehingga kuah pekat sedikit.
  8. Masukkan garam jika perlu dan bolehlah di angkat.

 JELATAH
Sumber: hasil pemerhatian & belajar dengan mama

Bahan-Bahan
1 batang timun
1 biji nenas saiz kecil
Air limau nipis (4 biji)
2 tangkai cili masak
Garam
Gula

Cara memasak:-

  1.  Basuh timun, belah dua & hiris nipis.
  2.  Buang kulit nenas & matanya. Hiris nipis (jangan terlalu nipis, hancur pula nenasnya nanti).
  3.  Hiris nipis cili merah secara menyerong.
  4.  Campur timun, nenas, cili masak dan air limau nipis.
  5.  Perasakan dengan garam dan gula.
KARI DHAL
Sumber: hasil pemerhatian & belajar dengan mama

Bahan-Bahan:-
1 batang lobak merah
2 biji kentang
3 batang bendi
1 biji terung bulat
Segenggam kacang dhal (direndam dengan air sampai kembang sikit)
2 tangkai cili hijau
Rempah kari (dibancuh dengan sedikit air)
Serbuk cili (dibancuh dengan sedikit air)
Santan (pakai yang paket kecil je sebab tak nak pekat sangat kuahnye)
Minyak untuk menumis

Bahan tumis
1 biji bawang merah (dikisar)
3 ulas bawang putih (dikisar)
1 inci halia (dikisar)
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
2 kuntum bunga cengkih

 Cara memasak:-

  1. Potong lobak merah bentuk 4 segi panjang. Potong 4 terung bulat dan kentang. Cili hijau belah 2 jangan sampai putus. Cuci bendi & buang tangkai.
  2. Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan tumis hingga naik bau. Masukkan bancuhan rempah kari dan serbuk cili. Masak hingga terbit bau.
  3. Masukkan santan dan masak hingga agak mendidih. Jaga jangan sampai santan pecah. Lepas itu, masukkan sayur yang telah dipotong dengan kacang dhal. Kalau kuah pekat masukkan sedikit air.
  4. Perasakan dengan garam dan masak sampai sayur empuk & dhal lembut.


 Ini plak dessertnya...Death By Chocolate Cake

No comments:

Post a Comment